In deze bijlage staat informatie die voor u als ouder van belang is, in het geval uw kind in aanmerking komt voor toelating en plaatsing in het speciaal onderwijs of praktijkonderwijs.
Wanneer duidelijk wordt dat een leerling meer ondersteuning nodig heeft in het onderwijs, komt een verwijzing naar het speciaal onderwijs of praktijkonderwijs in beeld. Een aanvraag verloopt via de onafhankelijke Commissie van Advies (CvA). Deze commissie werkt onder verantwoordelijkheid van het Samenwerkingsverband waarbij de school is aangesloten.
[1] Waar ‘ouder’ staat wordt in voorkomend geval ook bedoeld ouders en/of verzorger(s).
[2] Daar waar ‘speciaal onderwijs’ staat wordt bedoeld: speciaal voortgezet onderwijs (vso).
[3] Dit is vanaf de start in het VO wenselijk en vanaf 16 jaar verplicht.
Bezwaren vallen in twee categorieën uiteen:
Als een ouder/verzorger het niet eens is met de ondersteuning en begeleiding die op school geboden wordt, kunnen de volgende stappen - bij voorkeur volgordelijk - worden doorlopen:
[1] In het PO via het bovenschools ondersteuningsteam en in het VO via de adviseurs Passend Onderwijs
Als een ouder/verzorger of een schoolbestuur het niet eens is met een afgegeven toelaatbaarheidsverklaring (TLV) door het SWV, dan kunnen de volgende stappen - bij voorkeur volgordelijk - worden doorlopen:
De toelaatbaarheid tot het speciaal onderwijs en praktijkonderwijs blijft gedurende de gehele schoolloopbaan[1] geldig. In het speciaal onderwijs (SO) is de toelaatbaarheidsverklaring geldig tot het einde van het schooljaar waarin de leerling 14 jaar wordt, in het voortgezet speciaal onderwijs en praktijkonderwijs is dat 20 jaar. Als bij de overstap van basis- naar voortgezet onderwijs de leerling blijft aangewezen op speciaal onderwijs, dan wordt dit door de school geregeld.
Minimaal één keer per jaar wordt met de ouder (en leerling) het wettelijk verplichte
Ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) van de leerling geëvalueerd. Indien de leerling in aanmerking komt voor het regulier onderwijs zal daartoe het traject door de school van speciaal onderwijs worden ingezet. De afgegeven TLV voor de schoolloopbaan is dus geen garantie dat de leerling ook daadwerkelijk de gehele periode in het speciaal onderwijs verblijft. Dit uiteraard in overleg en in samenwerking met de ouder.
[1] Hier wordt de schoolloopbaan binnen het voortgezet speciaal onderwijs of praktijkonderwijs bedoeld.
De onderwijsbehoefte van de leerling wordt vertaald in concrete en haalbare handelingssuggesties passend bij het beoogde uitstroomniveau en uitstroomperspectief van de leerling:
Op het handelingsdeel van het OPP zit instemmingsrecht voor de ouder. Dit deel is een beschrijving van de individuele ondersteuning en begeleiding die de leerling ontvangt, wie erbij betrokken is en welke hulpmiddelen worden ingezet. Voor het overige deel van het OPP is op overeenstemming gericht overleg met de ouder van toepassing.
In de wet staat dat van de schriftelijke toelaatbaarheid tot het speciaal onderwijs een afschrift aan de ouder wordt overhandigd. De school voor speciaal onderwijs verzorgt dit.
Samenwerkingsverband wordt de toelaatbaarheidsverklaring tot het speciaal onderwijs of praktijkonderwijs en het Ontwikkelingsperspectiefplan (of een beschrijving van de ondersteuning) aan de ouder verstrekt die de documenten kan aanleveren bij de vervolgschool.
SWV Sterk VO ZO-Drenthe
Directeur-bestuurder
Dhr. H. (Hans) van Veluwen
Bezoek- postadres:
Hoenderkamp 22c
7812 VZ Emmen
Telefoon: 0591-612989
Mail: info@sterkvo-zodrenthe.nl
©Sterk Vo Zo-Drenthe 2022 | Privacy Statement | Webdesign: SMART Websites
Delen